Hoe schrijf je een succesvolle blog om jouw bedrijf en producten te promoten?

Neem contact op

Hoe schrijf je een succesvolle blog om jouw bedrijf en producten te promoten?

Het publiceren van blogs op jouw website is een geweldige manier om jouw klanten te bereiken en om jouw bedrijfsnaam en merknaam te promoten. Daarnaast is een bedrijfsblog één van de meest kosteneffectieve en makkelijkste manieren om jouw bedrijf en producten te promoten. Als je dit op de juiste wijze aanpakt zullen meer bezoekers jouw website vinden, zal de omzet toenemen en wordt je door jouw klanten en relaties steeds meer gezien als een professional binnen je vakgebied. Natuurlijk kan je door jouw blogs ook nieuwe markten bereiken en een breder publiek bedienen.

Veel kleinere bedrijven hebben de kracht en de voordelen van het bloggen nog steeds niet begrepen. Natuurlijk is het gebrek aan tijd één van de belangrijkste redenen, maar ook het gebrek aan goede ideeën en het zelfs schrijven van een kwalitatief aanvaardbare blog is voor veel zelfstandige ondernemers een groot probleem. Speciaal voor deze kleinere zelfstandige ondernemers hebben wij een aantal tips verzameld voor het verzamelen van informatie en het schrijven van succesvolle blogs.

Als je bloggen op de juiste wijze aanpakt zullen meer bezoekers jouw website vinden, zal de omzet toenemen en wordt je door jouw klanten en relaties steeds meer gezien als een professional binnen je vakgebied.

Schrijf een blog voor de klanten.

Eigenlijk moet je beseffen dat de website van jouw bedrijf een visitekaartje is. Deze website is niet voor jezelf maar voor jouw klanten online gezet. Een blog moet dus ook voldoen aan de verwachtingen van de bezoekers van je website. Schrijf de blog dus niet vanuit jouw specifieke kennis, maar schrijf de blog vanuit het oogpunt van jouw klanten. Een goed geschreven blog zal een oplossing voor een veelvoorkomend probleem bieden of zal een helder inzicht geven in de ontwikkelingen in de branche waarin jouw bedrijf actief is.

Plan de inhoud van de blog

Het gebrek aan tijd en ideeën zijn het meest voorkomende redenen waarom veel zelfstandige ondernemers zich niet met het bloggen bezighouden. Wat zij niet beseffen is dat een blog één van de meest kosteneffectieve manieren is om de klanten en andere geïnteresseerden te bereiken. Men zal jouw website op den duur niet alleen voor productinformatie bezoeken maar ook uit nieuwsgierigheid. Zijn er nog nieuwe ontwikkelingen in de markt of hoe kan ik dit probleem oplossen? Dit zijn twee van die vragen waarvoor klanten en andere geïnteresseerden jouw website steeds vaker zullen bezoeken. Ondanks het gebrek aan tijd of ideeën zal je, door het opstellen van een planning, redelijk eenvoudig en snel een blog kunnen schrijven en publiceren. Als goed ondernemer ken je jouw klanten, weet je wat er bij hen leeft en ben je altijd op de hoogte van de ontwikkelingen in jouw branche. Als je deze twee zaken samenbrengt, heb je snel enkele interessante onderwerpen voor het schrijven van een blog. Je kan zelfs weken of maanden vooruit gaan plannen zodat je op de juiste manier kan inspelen op bijvoorbeeld trends of seizoensinvloeden.

Je kan zelfs weken of maanden vooruit gaan plannen zodat je op de juiste manier kan inspelen op bijvoorbeeld trends of seizoensinvloeden.

Google Adwords voor Ideeën

Google Adwords is een geweldige manier voor het vinden van ‘trefwoorden’ en ‘trefzinnen’ die mensen gebruiken voor het zoeken naar producten en diensten uit de branche waarin jouw bedrijf actief is. Zodra je deze zoekwoorden of zinnen hebt geïdentificeerd, kan je deze in jouw blogtitel en in jouw tekst verwerken. Het is een eenvoudige en effectieve manier om jouw blog nog meer onder de aandacht te brengen bij mensen die op internet informatie zoeken. Een juwelier zou bijvoorbeeld kunnen profiteren van de zoek zin ‘Hoe beoordeel je een diamant?’.

Waardevolle content

Het succes van een blog staat of valt bij de inhoud. Om deze reden moet je waardevolle content bieden zodat de bezoekers van jouw website hier ook werkelijk iets aan hebben. Hierdoor zullen de lezers van jou blog je steeds meer als een professional en autoriteit op jouw vakgebied beschouwen. Bovendien, als je de lezers van je blog waardevolle informatie biedt, zullen zij je belonen door steeds terug te keren op jouw website en zullen zij ook steeds meer vertrouwen krijgen in je bedrijf. Uiteindelijk zullen zij dus sneller een bestelling plaatsen waardoor de omzet toeneemt. Als tijd en schrijfvaardigheden ontbreken, kan je het schrijven van een blog ook uitbesteden aan tekstschrijvers. Hierbij is het wel belangrijk dat je jouw wensen en eisen duidelijk kenbaar maakt zodat de blog ook daadwerkelijk past bij jouw bedrijfsfilosofie.

Het succes van een blog staat of valt bij de inhoud. Om deze reden moet je waardevolle content bieden zodat de bezoekers van jouw website hier ook werkelijk iets aan hebben.

Plaats regelmatig een blog

De mening over hoe vaak een blog geplaatst dient te worden verschilt aanzienlijk. Het beste is om dit regelmatig te doen op basis van een frequentie die ook voor jou aanvaardbaar is. Zo kan je ervoor kiezen om eenmaal per week of eenmaal per twee weken een blog te plaatsen. De sleutel hierbij is dat je dit ook werkelijk regelmatig blijft doen. Zoekmachines hebben een voorkeur voor nieuwe content en hoe vaker je een nieuwe blog plaats, hoe hoger je uiteindelijk in de zoekresultaten van de zoekmachines zal verschijnen. Jouw website wordt hierdoor beter vindbaar voor klanten en geïnteresseerden. Bedenk hierbij ook dat het strategische gebruik van zoekwoorden er voor zorgt dat je hoger in de ‘ranking’ komt.

Ontwikkel je eigen stijl

De bedoeling van een blog is dat deze informatief is voor de lezer. Zorg er dus voor dat het blog jouw bedrijf en producten op een menselijke en natuurlijke manier weergeeft. Zorg dat het blog als persoonlijk wordt ervaren en probeer de commerciële benadering te vermijden. Een neutraal en persoonlijk geschreven blog zorgt voor vertrouwen bij de lezer.

Zorg er dus voor dat het blog jouw bedrijf en producten op een menselijke en natuurlijke manier weergeeft. Zorg dat het blog als persoonlijk wordt ervaren en probeer de commerciële benadering te vermijden.

 

De grootte van het blog

In de regel geldt dat een blog ongeveer 500 woorden dient te bevatten. Een veelgemaakte fout tegenwoordig is dat er alleen geschreven wordt voor de algoritmes van de zoekmachines, waarbij de gebruiker vergeten wordt. Zoekmachines worden steeds slimmer en hebben doorgaans door of een blog natuurlijk geschreven is of niet. Daarom is het belangrijk om als eerste de focus te houden op je doelgroep en op de tweede plaats de zoekmachines te zetten. Hierbij moet je ook beseffen dan Google de langere blogs doorgaans beter beoordeeld. Ook is het een feit dat hoe langer een blog is, hoe meer organisch verkeer naar jouw website komt. Een lezer verliest na ongeveer 7 minuten (Ongeveer 1.600 woorden) de aandacht voor jouw blog. Dus zorg er voor dat jouw blog voldoende informatie biedt en wissel de langere blogs ook af met kortere blogs.

Interactie

Zorg er voor dat de lezers van jouw blog ook een commentaar kunnen plaatsen. Natuurlijk moet je ook persoonlijk reageren als er een commentaar geplaatst is. Het in gesprek raken met de bezoekers van jouw website is van groot belang voor het resultaat van jouw onderneming. Besef wel dat slechts enkele lezers een commentaar op een blog geven. Het ontbreken van commentaren betekent dus niet dat de blog niet gelezen wordt. Hoe meer blogs je op jouw website geplaatst hebt, hoe meer commentaar gegeven zal worden. De meest ideale situatie is dat een blog promoveert tot een soort forum waar lezers met elkaar in discussie gaan. Om deze reden dien je de geplaatste blogs in de gaten te houden zodat je snel op commentaar kan reageren en de interactie met de bezoeker aan gaat.

Maak een blog deelbaar

Links zijn de levensader van het internet, dus zorg er voor dat jouw lezers het blog gemakkelijk kunnen delen. De meest eenvoudige manier zijn de pictogrammen waarmee het blog via de mail of via de sociale media gedeeld kunnen worden. Hoe vaker jouw blog wordt gedeeld, hoe sneller mensen je website gaan vinden.

Meet de prestaties van het blog

Voor het meten van de prestaties van een blog zijn op internet een groot aantal statistische tools te vinden. De meest populaire is natuurlijk Google Analytics dat volledig gratis is en snel geïnstalleerd kan worden. Door gebruik te maken van deze tool verwerf je een helder inzicht hoe mensen jouw blog beoordelen en welke blogs populair zijn. Hiermee krijg je dus een duidelijk beeld welke inhoud (content) in de smaak valt bij jouw lezers. Het schrijven van een blog is een leerproces waarmee het mogelijk wordt om jouw doelgroep optimaal te gaan bereiken.

Het regelmatig plaatsen van een blog op de website van jouw bedrijf biedt veel voordelen. Zeker als je na verloop van tijd steeds effectiever jouw doelgroep weet te bereiken. Een goede persoonlijke en informatieve blog moet eigenlijk een vast onderdeel worden van jouw marketingstrategie. Hoe succesvoller het blog, hoe meer het bedrijf hiervan kan profiteren!

Een goede persoonlijke en informatieve blog moet eigenlijk een vast onderdeel worden van jouw marketingstrategie. Hoe succesvoller het blog, hoe meer het bedrijf hiervan kan profiteren!

Share this post?

Redactie - Textello ✍